8. september, 2023

Mød en kommende naturvejleder: Gitte Klein

Gitte Klein er ansat i Allerød Kommunes Natur, Miljø og Klimaforvaltning og er startet på første modul på Naturvejlederuddannelsen under Naturvejledning Danmark. Hun er oprindelig uddannet i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet og markedsføring fra CBS.

Hvad går dit arbejde ud på?
Jeg arbejder i Allerød Kommune i Natur, Miljø og Klima forvaltningen. For tiden arbejder jeg blandt andet med en kommende handleplan for natur og biodiversitet, herunder med inddragelse af interessenter i processen og formidling og inspiration til borgere.

Hvorfor søgte du ind på Naturvejlederuddannelsen?
Jeg har i mange år arbejdet med formidling inden for først kulturområdet og siden natur, miljø og klima som Grøn Guide. Jeg søgte ind på uddannelsen for at få nye redskaber og inspiration fra både undervisere og medstuderende til at udvikle min formidling i nye retninger. Uddannelsen er ikke kun en uddannelse – den er også et fagligt netværk, man for fremtiden altid vil kunne lade sig inspirere af og søge sparring og hjælp hos.

Naturvejlederuddannelsen har gennem årene uddannet utallige dygtige naturvejledere, og uglen er et kendt kvalitetsstempel for god og vedkommende naturvejledning.

Hvad er det bedste ved uddannelsen?
Uddannelsen er meget praksisorienteret, og man kommer med det samme på banen og bliver udfordret til at afprøve nye metoder for at udvide værktøjskassen og udvikle sin personlige formidlingsstil. Det giver virkelig meget at få andre professionelle formidleres blik på én og udveksle erfaringer, styrker, svagheder og tricks til den gode formidling.

Hvilken betydning har det for uddannelsen, at deltagerne kommer med meget forskellige baggrunde?
Det giver virkelig meget til holdet, at vi kommer med så forskellige baggrunde, som vi gør. Nogle er ”klassiske naturvejledere” – hvis man da kan tale om sådan nogle – og kommer med en baggrund i biologien og ved alt om dyr og planter. Andre kommer fra skole- og dagtilbudsområdet og bidrager med den pædagogiske og didaktiske indsigt og har lommerne fulde af geniale tricks fra hverdagen. Atter andre kommer med perspektiver fra kulturformidling, sundhedsområdet, klima- og miljøformidling og offentlig forvaltning, og de mange forskellige baggrunde på holdet giver et rigtig godt udgangspunkt for gode snakke og diskussioner om, hvordan man arbejder med formidling i forskellige organisationer og situationer og med meget forskellige målgrupper.

Hvad er det vigtigste, du indtil nu har lært eller taget med fra uddannelsen?
Det vigtigste jeg har taget med mig fra modul 1 på uddannelsen, er at formidle med frem for til mine deltagere og have endnu større fokus på at udnytte alle muligheder for at inddrage dem aktivt i formidlingen.

Hvad drømmer du om at kunne bruge uddannelsen til?
Jeg drømmer om, at man fremover finder flere bredt funderede natur-, miljø- og klimavejledere, der i formidlingen af det umiddelbare og hverdagsnære trækker tråde til de store grønne udfordringer og sammenhænge og på den måde inspirerer til at passe på den verden, vi lever i.

Personligt vil jeg bruge uddannelsen til netop det – hvad end det i fremtiden bliver i forvaltningsregi, på en naturskole eller noget helt tredje.

Hvorfor er naturvejledning efter din mening vigtig for samfundet?
Naturvejledning åbner naturen for os og gør os nysgerrige, inviterer os til at opleve naturen på nye måder og inspirerer os til at passe på den verden, vi lever i. Naturvejledning er ikke bare formidling af viden – det er oplevelser i mødet med naturen, der lagrer sig i os på en helt anden måde end traditionel læring. Naturvejledning taler til både hjerne og hjerte og inspirerer til handling. Naturvejledning er umiddelbar, nærværende og engagerende for det enkelte menneske, og den er derfor en vigtig ledsager til de mere strukturelle og politiske processer, der foregår på samfundsniveau for at passe på vores natur.

Flere nyheder

Her kan du læse flere af foreningens nyheder, artikler og tidligere foreningsblad, NATURvejleder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du ikke gå glip af nyheder om formidlingen af natur i Danmark, tilbud om formidlingskurser eller nyt fra foreningen, så tilmeld dig nyhedsbrevet herunder.

 

Vi glæder os til at fortælle dig mere!

Scroll to Top