Naturformidling og bæredygtige fødevarer

Vil du have en ny vinkel på naturformidling, insekter og bæredygtige fødevarer?

Naturskoler og andre interesserede inviteres med til at udbrede og udvikle det nye undervisningsforløb: Dyrk dit eget bæredygtige protein.

Forløbet er et jord-til-bord forløb, hvor eleverne dyrker deres egne melorme i små bæredygtige minilandbrug. Melormene har et langt lavere ressource- og klimaaftryk end traditionelle husdyr og dertil har de en tilsvarende næringsprofil og umami-smag, så de egner sig godt som køderstatning. Undervejs lærer eleverne desuden om insekternes livscyklus.

Forløbet er opdelt i tre:

DYRK: Eleverne dyrker melorme og undersøger livscyklus, føde m.m. F.eks. kan man eksperimentere med madspild fra madpakken og melormenes efterladenskaber er rigtig god gødning til skolehaven.

UNDERSØG: Eleverne undersøger melormenes ressource- og klimaaftryk i forhold til traditionelle landbrugsdyr, herunder arealanvendelsen og fordelingen mellem landbrug og natur i Danmark.

SPIS: Eleverne høster og afliver insekterne og tester dem som køderstatning ved at tilberede dem i forskellige almindelige middagsretter.

Da forløbet løber over 3-4 uger, får eleverne god tid til at vende sig til at håndtere insekter og det giver rig mulighed for at arbejde videre med eleverne på insektsafari i naturen efterfølgende. Ofte er der elever, der gerne vil have melormene med hjem efter forløbet, hvilket der er god mulighed for, da de er så nemme at holde.

Vi vil desuden undervejs undersøge, hvordan forløbet kan udvikles yderligere. Bl.a. med insektforløb/bæredygtige fødevarer i naturen.

Kort om midler i projektet:

Naturskoler, der ønsker at tage forløbet ind som et tilbud til de lokale folkeskoler, får adgang til:

Materialekits: Små minilandbrug, makrolupper, vægte m.m.
Livscyklus: Levende fødevaregodkendte larver, pupper og biller til de forløb I afholder.
Kurser med mulighed for netværk, ny viden og planlægning af forløbet i egen praksis.
Undervisningsmateriale og videoguides.

Vi har begrænsede antal materialekits. Hvis vi har flere interesserede end vi har kits til rådighed, vil vi prioritere ved at udvælge aktører, som sikrer en god geografisk spredning af projektet.

Forløbet er udviklet af Insekteriet – et undervisningsprojekt støttet af Novo Nordisk Fonden. Formålet er at skabe autentiske og sanselige forløb til forståelse af bæredygtig udnyttelse af naturgrundlaget. Projektet omkring udbredelse af forløbet udføres i et samarbejde mellem Insekteriet, Naturvejledning Danmark og Biologiforbundet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du ikke gå glip af nyheder om formidlingen af natur i Danmark, tilbud om formidlingskurser eller nyt fra foreningen, så tilmeld dig nyhedsbrevet herunder.

 

Vi glæder os til at fortælle dig mere!

Scroll to Top