Gennem Mikro Science Festival bliver det pædagogiske personale i dagtilbud introduceret for en undersøgende tilgang, som skal dyrke børnenes nysgerrighed over for naturvidenskabelige emner med naturen og uderummet som arena.
“Børn er født nysgerrige, og ved at stimulere den nysgerrighed, kan vi skabe et stærkt fundament for livslang læring. Derudover er naturen en fantastisk arena, hvor børnene kan undre sig, undersøge og eksperimentere, så vi håber også, at projektet kan bidrage til at udelivet bliver en større del af hverdagen for de 0-6-årige,” siger Jakob Walløe Hansen, formand for Naturvejledning Danmark.
Nysgerrigheden skal dyrkes
Mikro Science Festival blev gennemført af Naturvejledning Danmark første gang i september 2022 og interessen siden været stærkt stigende blandt både børn og voksne i dagtilbuddene.
Som led i projektet udvikles der hvert år op til Mikro Science Festivalen materiale til dagtilbud, som kan give inspiration til, hvordan man pædagogisk kan arbejde med naturvidenskabelige temaer på en simpel og jordnær måde.
“En stor del af det pædagogiske personale føler sig ikke klædt på til at arbejde med science, fordi de er bange for at komme til kort, når det gælder faktuel viden. Gennem Mikro Science Festival giver vi dem nogle helt konkrete teknikker og arbejdsmetoder, som gør det let at komme i gang med at arbejde med science i børnehøjde. At arbejde med science handler nemlig ikke om at kunne svare rigtigt på alt, men om at dyrke nysgerrigheden og den fælles undring,” siger Jakob Walløe Hansen, formand for Naturvejledning Danmark.
Derudover bliver der etableret et netværk af naturvejledere, som gennem sidemandsoplæring kan bidrage til en mere generel kompetenceudvikling ude i dagtilbuddene. Disse forløb skal klæde det pædagogiske personale på til selv at udvikle deres praksis for aktiviteter og læringsforløb med børn i naturen.
Læs mere om Mikro Science Festival her, hvor du også kan finde inspirationsmateriale.