17. november, 2022

Ugens NV-profil – uge 46

Mød UGENS NATURVEJLEDERPROFIL Jesper Hilding Thomsen, naturvejleder og læringskonsulent ved CPU i Hedensted kommune.

Forhåbentlig tænder jeg en gnist og en kærlighed i dem. En kærlighed til naturen, som de vil tage med sig ind i voksenlivet.”

Jesper blev naturvejleder fordi han:

altid har haft lyst til at formidle min store interesse i natur til andre. Som ung teenager var jeg med til at starte en Natur & Ungdom afdeling op i min hjemby. Derefter har jeg fungeret som freelance naturvejleder forskellige steder. På et tidspunkt tog jeg Ildfugleuddannelsen, som er en formidleruddannelse, der bliver afholdt af Natur & Ungdom. Efter 18 år som folkeskolelærer i Hedensted kommune, søgte de en ny naturvejleder til at varetage naturformidling for alle kommunens skoler. Der ville desuden være en læringskonsulentopgave i stillingen. Det må siges at være mit drømmejob. Jeg fik jobbet, og har ikke set mig tilbage siden. Jeg elsker hver dag jeg er på job”.

Han fortsætter:

Jeg kan ikke forestille mig et bedre job, og jeg har til tider svært ved at skelne mellem hvornår jeg er på arbejde og hvornår jeg har fri. Jeg laver det jeg elsker allermest: at være i naturen og fortælle om, hvor fantastisk og spændende den er. Desuden kan jeg bruge min store erfaring som naturfagslærer til at inspirere skolerne til at bruge naturen endnu mere i deres undervisning. Noget der altid har været vigtig for mig som lærer”.

Om det bedste ved at være naturvejleder siger Jesper:

Det er svært, da der er masser at vælge imellem. Det er fedt, når man møder et barn eller et ungt menneske man har haft med på tur for længe siden, der stadig kan huske de historier eller de oplevelser vi havde sammen. Så ved man, at man har sat noget i gang i dem. Eller når man er ude på en skole, og ser hvordan det at inddrage den levende naturen er blevet en del af deres måde at undervise på. At de er blevet inspireret af de oplevelser og metoder, man har arbejdet sammen med dem om. Eller når man er med til at give et andet menneske en helt speciel oplevelse ude i naturen – hvor man kan se den undren, forståelse, fascination og glæde, som naturen kan give os…… Forhåbentlig tænder jeg en gnist og en kærlighed i dem. En kærlighed til naturen, som de vil tage med sig ind i voksenlivet. Det giver mig et kæmpe boost og stor glæde”.

Jesper afslutter Naturvejlederuddannelsen i denne uge:

Jeg tænker tilbage på en masse fællesskab, god sparring og brugbar viden. Desuden spændende udfordringer og en personlig udvikling i det at arbejde som naturvejleder. Du får prøvet din teori af i praksis sammen med andre.”

Det bedste ved uddannelsen er ifølge ham:

Helt klart netværket. Netværket har været en stor del af min udvikling som naturvejleder. Det er der man finder inspiration og kan få svar på nogle af de ting, man til tider går og bøvler med. Igennem dette fællesskab stifter man bekendtskab med alle de spændende måder, som man også kan lave formidling på. Lærer nye metoder”.

Jesper’s målgrupper er primært skoleklasser:

men jeg arrangerer også offentlige ture. Her kommer alt fra børnefamilier og pensionister til naturnørderne. Da en stor del af min naturvejledning foregår med skoler, arbejder jeg meget med læring og naturforståelse”.

Jesper er uddannet folkeskolelærer. Han har været fuldtids naturvejleder i 2,5 år, men han har arbejdet med naturformidling de sidste 30 år. Ved siden af sin kommunale stilling, har han startet eget firma, som arbejder med naturformidling, workshops, kurser og konsulentarbejde.

Flere nyheder

Her kan du læse flere af foreningens nyheder, artikler og tidligere foreningsblad, NATURvejleder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du ikke gå glip af nyheder om formidlingen af natur i Danmark, tilbud om formidlingskurser eller nyt fra foreningen, så tilmeld dig nyhedsbrevet herunder.

 

Vi glæder os til at fortælle dig mere!

Scroll to Top