1. marts, 2017

“Nye dyr i Danmark” – NATURvejleder 2017 – Nr. 1

Fremtiden er svær at spå om, men der er mange forskere der har teorier omkring hvad vi har i vente. I fremtiden skal vi f.eks. vende os til, at vejret ændre sig, der kommer flere kraftige regnskyl og flere dage med temperaturer over 25 grader. I Danmark er vi steget med mere end en halv grad over gennemsnittet for de seneste 100 år.

Et ændret klima vil føre flere nye insektarter og dyr til landet og siden år 2000 er da også mere end 500 nye dyrearter kommet til Danmark, – en stigningen der ser ud til at fortsætte.
Det er svært at vide om man skal være begejstret over denne berigelse af sjakaler, mårhunde, gribbe og ulve, når ca. en tredjedel af alle Danmarks ca. 32.000 arter af planter, dyr og svampe er på den danske rødliste. Mennesket har gennem de seneste århundrede medført, at arters risiko for at uddø er blevet væsentlig større.

Mere end nogen sinde er begrebet “survival of the fittest“ kommet på banen. Når livsbetingelserne forandret sig, er evnen til at tilpasse sig, den eneste mulighed for at artens overlevelse får bedre odds. Vil alle niche-dyr så uddø og vil de virkelig tilpasningsdygtige dyr blive udbredt på hele jorden?

Download og læs bladet her.

  • Redaktionens leder
    Tema-redaktør Sabine Jensen introducerer temaet ”Nye dyr i Danmark”
  • Foreningens leder
    Naturvejlederforeningens formand har ordet…
  • Nye dyr i den danske natur
    Der er mange meninger om de nye dyr i Danmark, så lad dig bare rive med når Seniorforsker Rasmus Ejrnæs ligger op til debat.
  • Thy ulven
    Skovløber og naturvejleder Henrik Bak troede at han fandt en stor sovende hund, men …. Få den sande øjenvidne-fortællingen om fundet af Danmarks første ulv.
  • FAQ om ulve i Danmark
    Mogens Trolle er hovedforfatter på den nye hjemmeside: ulveidanmark.dk. I denne artikel tager han fat på de almindeligste spørgsmål omkring ulven tilbagekomst i Danmark.
  • Mårhund
    Bliv klogere på mårhunden, med Brian Kølhede Jensen artikel, der både kommer omkring udbredelse, levevis og bekæmpelse.
  • Dræbersnegle
    Snegle er jo fantastiske væsener skriver biolog og naturvejleder, Bjørli Lehrmann, der oplever at mange børn bliver opfostret med at de er klamme og ikke skal røres.
  • Vandremuslinger – Små syndere med store konsekvenser
    Kristoffer Preuthun Møller gør os klogere på vandremuslingen, der siden den gjorde sit indtog i Danmark, har haft store og nogle gange uventede konsekvenser.
  • Signalkrebs – Et signal om natur forandring
    Dyk med Kristoffer Preuthun Møller ned til Signalkrebsen, der er invasiv, men smager fantastisk kogt med salt og dild. Læs om den kan udryddes, eller om den er kommet for at blive?
  • Biller i Danmark
    Når man er bidt af biller lige som naturvejleder Klaus Bek Nielsen, så er det jo spændende at der findes nye danske billearter hvert eneste år.
  • Find nye dyr
    Hvordan kan man få sat navn på de kræ man finder? Det kommer naturvejleder Leif Sørensen med et bud på. Derudover giver han også et på fif til, hvordan man kan bruge det i sin naturvejledning.
  • Bæverens tilbagekomst til Danmark
    Bæveren har krammefaktor, mener naturvejleder Peter Gammelmark Thing, der i artiklen kommer hele vejen rundt om bæverne i Danmark.
  • Elge i Lille VildMOOSE
    Mette Vesterhaab Nielsen og Jakob Konnerup er begge ansat på Lille Vildmosecentret, fortæller i artiklen om  udsættelsen af elge, forskning og formidling af projektet.
  • Bisonerne på Bornholm
    I denne artikel beretter naturvejleder Hanna Piorska om bisonprojektet på Bornholm og kommer  med konkrete formidlingsaktiviteter, målrettet elever.
  • Wolf Center i Tyskland
    Naturvejleder Foreningens Internationale Udvalg arrangerede i 2016 en spændende studietur med besøg på Wolf Centeret ved Bremen og på flagermusecenteret Noctalis.
  • Noctalis – et flagermuscenter i Tyskland
    – se ovenfor
  • Ugleuddannelsen – Endelig blev jeg Ugle
    Jonas Gadegård fortæller om sin og hold 28’s tur gennem ugle-udddannelsen.

Flere nyheder

Her kan du læse flere af foreningens nyheder, artikler og tidligere foreningsblad, NATURvejleder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du ikke gå glip af nyheder om formidlingen af natur i Danmark, tilbud om formidlingskurser eller nyt fra foreningen, så tilmeld dig nyhedsbrevet herunder.

 

Vi glæder os til at fortælle dig mere!

Scroll to Top