1. marts, 2010

“Naturvejledning for små børn” – NATURvejleder 2010 – nr. 1

NATURvejleder præsenterer en sjælden samling af artikler med teori og erfaring om naturformidling til de helt små børn. Indimellem kan du i postkortform læse små hverdagsfortællinger fra forskellige daginstitutioners naturoplevelser.

Download og læs bladet her.
  • Naturvejledning for småbørn Redaktionel leder.
  • Hjerneudviklingens betydning for små børns læring Redaktionen har sammenskrevet 2 artikler af hjerneforsker Ann Elisabeth Knudsen. Ann beskriver nye forskningsmetoder og resultaternes påvirkning af vores forståelse for børns udvikling, motorik og læring.
  • Postkort fra vuggestuen Corneliusmindevej NATURvejleder har fået et postkort fra Rikke Gård om da Vuggestuen Corneliusmindevej var med på stranden.
  • Grundmotorik og noget om at Blande sig-udenom Mads Brodersen fra Vends Motorik- og Naturskole fortæller om sanseintegration, fin- og grovmotorik. Mads kommer med sit bud på hvordan vi som naturvejledere bedst udnytter de små børnenes potentiale via grundleg, naturlig nygerrighed og tid.
  • Krabbefangst og rejehop En billedkavalkade fra en workshop på stranden, og en stranduge med 130 vuggestuebørn, fortalt af Rikke Laustsen, Tårnby Naturskole.
  • Grønne spirer for de yngste Friluftsrådets koordinator for Grønne Spirer, Ida Kryger, har de seneste år sat øget fokus på de mindste, og vuggestuer og dagplejegrupper er nu aktive i Grønne Spirer. Konkrete eksempler og Tumlingens naturkanon præsenteres.
  • Samarbejdet med de yngstes voksne Jacob Jensen fra Tårnby Naturskole fortæller hvordan de samarbejder med vuggestuepædagoger og dagplejere. Planlægningen af de enkelte besøg og de mere langsigtede mål beskrives.
  • Naturdagplejen i Odsherred Kommune Læs hvordan Trine Stevns Sørensen, dagplejepædagog i Odsherred Kommune, samarbejder med den lokale Naturskole. Trine fortæller om hvordan projektet startede og frem til nu hvor succesen er blevet så stor at der skal opstartes yderligere 10 naturdagplejere.
  • Raske rollinger til Åbent Hus for dagplejen Øjnene bliver store hos både børn og voksne, da det første røde glimt af Mikkel Rævs hale dukker frem inde mellem træerne, siger Tine Nord Raahauge fra Slagelse Naturskole. 8 aktiviteter fra dagen beskrives. Tine kommer med bud på hvordan opfølgning af et åbent hus arrangement kan gøres.
  • Postkort fra Dagplejekontoret i Tånby NATURvejleder har fået et postkort fra Gitte Vigsø Petersen, dagplejepædagog fra Dagplejekontoret i Tårnby Kommune der har været på juletur.
  • Kursus for personale i vuggestuer Thomas Gyalokay, naturvejleder i Høje-Taastrup Kommune, øser ud af erfaringerne med 14 dages kursusdage årligt i 13 år for daginstitutioner. Behovet for kurser til vuggestuepersonalet er present og Thomas giver bud på opbygningen af sådanne kurser og opfordrer til inddragelse af andre fagpersoner.
  • Naturvejledning for 0-3 årige Fokus er på de helt små 0-3 årige der deltager i rygsækkonceptet ”Naturekspeditionen”. Projektleder Karin Winther beskriver projektet og binder aktiviteter og børnenes udvikling tydeligt sammen. Karin har gode erfaringer med at holde kurser for pædagogerne samtidig med at børnene var til stede i institutionen.
  • Storbysmåbørn ud i det grønne Læs om at tilpasse aktiviteter for børnehavebørn, bl.a. sejle i kano, fiske rejer, hoppe i waders, til vuggestuebørn. Frank Olsen og Lis Vallentin fra Naturværkstedet Kløvermarken fortæller.
  • Geden lugter ”Natursamarbejdet” har metodeudviklet på naturaktiviteter i et besøgslandbrug. Carsten Drasbæk fortæller om det 2 årige pædagogiske udviklingsarbejde bl.a. med fokus på den voksnes rolle.
  • Postkort fra vuggestuen Skottegården NATURvejleder har fået et postkort fra Lis Niebe og Vuggestuen Skottegården der har arbejdet med de 4 elementer.
  • Postkort fra den integrerede institution Vægterparken NATURvejleder har fået et postkort fra Rie og Marianne og Vægterparken der har været på en hjortetur og en musetur.
  • Tips & Tricks – Opmærksomhed –at pege, at vise, at forklare, at fortælle

Flere nyheder

Her kan du læse flere af foreningens nyheder, artikler og tidligere foreningsblad, NATURvejleder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du ikke gå glip af nyheder om formidlingen af natur i Danmark, tilbud om formidlingskurser eller nyt fra foreningen, så tilmeld dig nyhedsbrevet herunder.

 

Vi glæder os til at fortælle dig mere!

Scroll to Top