En lignende bekræftelse oplever Naturvejledning Danmark for tiden; at mange af vores samarbejdspartnere og potentielle af slagsen oplever, at det vi gør i vores virke, har en effekt. Vores forening og vores projekter oplever i disse tider stor bevågenhed og det er ikke sjældent, at vores kollegaer i sekretariatet får henvendelser om mulige samarbejder og nye projekter.
Samtidig oplever vores forening en positiv udvikling på medlemsområdet; vi er flere medlemmer end nogensinde før og diversiteten i vores baggrunde bliver større og større. Det er meget tydeligt hvis man fx kigger på et givent hold af kursister på vores naturvejlederuddannelse; meget stor og spændende spredning. Jeg tror ikke, der er nogen, der er uenige i, at det er sundt for vores fag; naturvejledning; måske er det netop deri vores styrke ligger; at vores kompetencer er mange og varierede.
Men skal vi kunne honorere denne udvikling og drømme om mere af den og samtidig kunne stå ved vores værdier, uden at andre grupperinger ’løber’ med samme agenda, skal vi være gode i vores formidling af vores virke og styrker.
Af samme årsag påbegyndte bestyrelsen en revidering af vores strategi fra 2020, så den matcher virkeligheden bedre. Vi arbejder i den sammenhænge bl.a. med en tydeligere italesættelse af vores plads i en større sammenhæng. Hertil er det vigtigt at kigge på de interne strukturer, aktiviteter og tilbud, såvel som hvordan dele af vores forenings aktiviteter peger udad. Der bliver arbejdet med reformuleringer af vision, mission og vores målsætninger, således, at flere af jer forhåbentlig kan se jer selv i strategien – og så vores nære omverdenen vedvarende synes vi er relevante og interessante.
Strategiprocessen omfatter bl.a. en masse drøftelser i bestyrelsen, mens en lille gruppe af repræsentanter fra bestyrelsen og sekretariatet i den seneste tid har været på rundtur i de regionale netværk. Vi har sideløbende prøvet udkastet til revideringen af hos en række af vores tætteste samarbejdspartnere. Responsen har vist sig særdeles vigtig og overvejende positiv, men også konstruktiv kritisk og arbejdet med at tilpasse strategien er således stadig i gang.
Begreber som naturdannelse, naturforbundethed, naturformidling og ikke helt unaturligt også naturvejledning er blandt de vigtigste; I har ville drøfte – og de fylder selvsagt meget i vores tanker for foreningen og dens fremtidige udvikling. Og heldigvis er alle begreber også begreber og fagområder, vores partnere derude er interesserede i.
Hen over det næste halve års tid arbejdes der videre på en mere og mere fyldestgørende revidering og planen er, at den reviderede strategi vil blive fremlagt til godkendelse på næstkommende årskonference på Ungdomsøen i maj, hvor netop naturdannelse vil være det gennemgående tema.
Da artiklen, jeg omtaler i indledningen af dette lille juleskriv, og som bygger på et 12 uger langt canadisk interventionsforsøg kom ud, var der flere medier, der læste konklusionerne forkert; at undervisning i det fri ikke gør nogen nævneværdig forskel. Det skyldes dog nok bare, at medierne ikke altid er helt så nuancerede, som vi godt kunne tænke os. Men vi ved jo heldigvis hvordan det forholder sig, at vi har fat i noget rigtigt; og i hvert tilfælde, at naturvejledning gør en forskel. Så ud med jer og børnene i det grønne; også gerne om vinteren – og her i julen
Glædelig jul og godt nytår!
Bedste hilsner
Jakob