1. november, 2016

“Jagt” – NATURvejleder 2016 – nr. 4

Kalenderen skriver efterår/vinter 2016. Det er nu højsæson for, at mænd og kvinder i grønt tøj med haglbøssen under armen og hunden ved sin side, begiver sig ud i naturen for at gå på jagt.

180.000 danskere indløser hvert år jagttegn, omkring 80.000 af dem er organiseret i Danmarks Jægerforbund, der er landets næststørste grønne interesseorganisation. Til sammenligning har Danmarks Sportsfiskerforbund 17.000 medlemmer, Danmarks Naturfredningsforening har 127.000 medlemmer og DOF har 16.000 medlemmer.

I naturvejledernes jagtnetværk er vi 20 medlemmer. Her iblandt finder vi mange af bidragsyderne til dette blad. Vi er ikke gået nærmere ind i politiske diskussioner, og vi ønsker ikke at forherlige jagten. Vi ønsker med dette temanummer at inspirere til en naturvejledning, som bidrager med en brik til et samlet natursyn. Jagten og jægerne spiller en væsentlig rolle i den danske natur, derfor mener vi, at jagten bør spille en rolle i den danske naturvejledning.

I bladet finder du en række artikler til inspiration for, hvordan du kan arbejde med jagt i formidlingen, uanset om du har jagttegn eller ej. Vi kommer ind på de pædagogiske værdier i arbejdet med døde dyr, disneyfisering, praksiseksempler fra naturvejlederen, lækre opskrifter og en masse inspiration til aktiviteter og lege i din formidling.

Se på jagtformidlingen som en brik til et samlet natursyn og brug artiklerne her som inspiration, og tag det med der evt. passer ind i din praksis. Har du spørgsmål til indholdet af dette blad eller jagtformidling generelt, så er du altid velkommen til at kontakte undertegnede.

Download og læs bladet her.

 • Redaktionens leder
  Franz Holmberg introducerer til bladets tema: Jagt.
 • Naturvejledere går sgu da ikke i vinterhi…. ?!!
  Naturvejlederforeningens formand Peter Baloo Laurents reflekterer over ”endnu” en tankevækkende samtale med en kommunal mellemleder…
 • Jagtnetværket for naturvejledere
  Jæger eller ikke jæger, bruger du jagt i din formidling, så er jagtnetværket måske noget for dig? Netop nu starter et nyt treårigt uddannelsesforløb i netværket.
 • Jagt og vildt i Jægerstenalderen
  Nyt undervisningsmateriale der tager eleven med tilbage til vores rødder gennem spændende hands-on aktiviteter og opgaver.
 • Jagt begynd!
  Rikke Laustsen inspirerer til jagtformidling for de helt små.
 • Jagten på den gode skole
  Johnny Skjoldborg Krogh tager læseren med hele vejen rundt om en udeskoledag, der har udgangspunkt i en klapjagt i Kongelunden.
 • Naturens egne jægere
  I naturen sikrer den enes død den andens mulighed for overlevelse og forplantning, og grænsen mellem liv og død er hårfin.
 • Jagt i Randers
  Naturvejleder i Randers Kommune Lars Maagaard beretter om, hvordan kommunen og frivillige fra foreningslivet sammen udbyder spændende oplevelser til gavn for både jægere og skolebørn i kommunen.
 • TIPS&TRICKS
  Find fasanens tænder
  Hvordan tygger fasanen sine mad, når den nu ingen tænder har?
  Lege
  ”Rådyrleg” og ”Snyd ræven”. To sjove lege, der både får pulsen op og understøtter læringen.
  TEST DIG SELV
  Mini-Jagtprøve teori – kan du bestå?
 • Når opbrækninger og døde dyr går nye veje
  Tre anderledes vinkler på formidlingen af døde dyr: ”Drabet” – ”mord og maddiker i naturvidenskabens tjeneste” – ”Død og stilhed”.
 • Når dyr bliver menneskeliggjort
  Disneyfisering – hvorfor det er mere synd for nogle dyr, end det er for andre?
 • Når autenticitet bryder grænser
  Jacob Jensen vil i denne artikel fokusere på kvaliteterne ved arbejdet med døde dyr. For det er der rigtig mange pædagogiske, naturfaglige og kulturelle argumenter for at gøre.
 • BANG! eller vegetarmad
  Franz Holmberg giver en narrativ beretning om en af sine favoritmåder at formidle jagten på – kom med på riffeljagt efter råvildt.
 • Vild mad i skolen
  Undervisningsmateriale der formidler vildtets vej fra ”mord til bord”. Prøv en af hæftets ungdomsvenlige opskrifter ”kebabberhapper”.
 • Garvning – er for alle
  Sådan får du et lækkert skind fra dit døde dyr.
 • Buejagt
  Karsten Rybjerg Larsen giver en introduktion til formidling af buejagt og viser, hvordan man kan bygge sin egen bue.
 • Jægerens brug af spor
  Karen Barfod fortæller om sine erfaringer med brug af spor, når hun er på jagt.

Flere nyheder

Her kan du læse flere af foreningens nyheder, artikler og tidligere foreningsblad, NATURvejleder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du ikke gå glip af nyheder om formidlingen af natur i Danmark, tilbud om formidlingskurser eller nyt fra foreningen, så tilmeld dig nyhedsbrevet herunder.

 

Vi glæder os til at fortælle dig mere!

Scroll to Top