1. marts, 2015

“Formidling af rovfugle og ugler” – NATURvejleder 2015 – nr. 1

Fugle har altid fascineret mennesket. Siden tidernes morgen har vi drømt om at flyve som fuglene. Fugle optræder således i utallige sagn og er desuden rigt repræsenteret i vores kunst. Særligt to fuglegrupper skiller sig ud: Rovfugle og ugler. Ofte som den mægtige ørn der står for styrke og udholdenhed, mens uglen er mørkets og visdommens fugl. Hvor der tidligere var en vis berøringsangst for at formidle fugle så er flere og flere naturvejledere begyndt at inddrage rovfugle og ugler i deres formidling. Forhåbentlig giver dette nummer af Naturvejleder også dig det blod på næbbet!

Download og læs bladet her.

  • Redaktionens leder
    Dette nummers temaredaktører Allan Gudio Nielsen og Dorrit Hansen præsenterer bladet.
  • Foreningens Leder: Find din regionale naturvejlederkollega
    Naturvejlederforeningens formand Tommy Jensen skriver i sin leder denne gang om de muligheder og styrker der ligger i den regionale netværk for naturvejlederne i Danmark.
  • At være en del af ”noget særligt”
    Kari Hald fortæller om arrangementet ”Ørnens Dag”, som man har tradition for at holde på Naturcenter Avnø hvert år – også selv om man ikke kan garantere, at folk får en ørn at se.
  • Sådan får du vilde rovfugle lige til døren
    Ved at lægge foder ud til rovfugle har man mulighed for at få dem på meget tæt hold. Allan Gudio Nielsen fortæller om, hvordan man fodrer og kan benytte dette fx på naturskoler.
  • Fem gode tips til at komme godt i gang med at lære rovfuglene at kende
    Allan Gudio Nielsen kommer med sine personlige råd til, hvordan man skal gribe sagen an, hvis man gerne vil lære de danske rovfugle at kende.
  • Fem gode tips til at formidle rovfugle i felten
    Som mangeårig naturvejleder for Fugleværnsfonden har Allan Gudio Nielsen gjort sig mange erfaringer om formidling af rovfugle. I denne artikel giver han gode råd om, hvordan man kan gribe rovfugle-formidling an.
  • Find vej med fuglene
    Naturvejleder Anne Marie Kamilles fra Dansk Idrætsforbund fortæller om en ny app, der giver mulighed for at planlægge ruter i naturen, hvor app’en afspiller fx fuglelyde på forudbestemte positioner.
  • Naturvejlederens helt egen ugle
    Den lille afrikanske dværghornugle Karmante bor hos naturvejleder Karen-Louise Smidth. Karen-Louise bruger Karmante i sin formidling og både voksne og børn er vilde med at hilse på Karen-Louise og Karmante.
  • Da vandrefalken flyttede ind
    Stevns Klint fik i 2007 et ynglende vandrefalkepar, og der har hvert år siden været vandrefalk på klinten. Naturvejleder Kirsten Føns beretter om, hvordan man har formidlet de sjældne vandrefalke.
  • De Danske Ugler – en bestandsvurdering
    Klaus Dichman er mangeårigt medlem af DOF’s uglegruppe, og han har mange års erfaring og indsigt i hvordan uglebestanden i Danmark har det. I artiklen her giver han os en statusberetning.
  • Lær at bruge en kikkert og bliv en fuglenørd
    Naturvejleder Hanna Piorska fra NaturBornholm fortæller om, hvordan hun arbejder med brug af kikkerter og fuglekending i sin undervisning.
  • Vær med i Genplant Planeten
    En opfordring fra projektleder Malene Bendix til alle naturvejledere til at deltage i klimaformidlingsprojektet Genplant Planeten til november i år. Det er bl.a. muligt at få doneret træer til træplantning.

Flere nyheder

Her kan du læse flere af foreningens nyheder, artikler og tidligere foreningsblad, NATURvejleder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du ikke gå glip af nyheder om formidlingen af natur i Danmark, tilbud om formidlingskurser eller nyt fra foreningen, så tilmeld dig nyhedsbrevet herunder.

 

Vi glæder os til at fortælle dig mere!

Scroll to Top