Bliv naturvejleder
Naturvejledning Danmarks naturvejlederuddannelse giver dig mulighed for at blive en del af et stærkt, fagligt fællesskab af mennesker, som brænder for at formidle den danske natur og bringe mennesker og natur sammen gennem gode oplevelser i naturen.
På Naturvejledning Danmarks uddannelse er det særligt vigtigt at:
Dine medstuderende
På naturvejlederuddannelsen vil du møde medstuderende med forskellige fagligheder, for eksempel inden for naturvidenskab, som lærer, pædagog eller noget helt andet. Det skaber dynamik og gode muligheder for at få inspiration til at tænke naturformidling på forskellige måder og i forskellige sammenhænge.
Uddannelsen retter sig primært mod dig, der er ansat i en stilling, hvor naturformidling udgør en væsentlig del af dit arbejde. Det betyder, at dit hold vil være fuld af inspiration sammen med nogle, der som dig, arbejder med naturformidling.
Dine undervisere
Du vil blive klædt godt på af kompetente undervisere, der har lang erfaring som naturvejledere og som undervisere.
Det, at underviserne er aktive naturvejledere, betyder, at du kommer bagom deres praksis, som de deler ud af i deres egen undervisning. Du vil opleve, at al viden bliver sat i en praktisk sammenhæng.
Du har to undervisere på hvert modul, og gæsteundervisere derudover betyder, at du kommer til at møde mange forskellige naturvejledere. Det hjælper dig til at forme den måde, du ønsker at være naturvejleder på.
Hvad du lærer
På Naturvejlederuddannelsen vil du blandt andet lære:
Her kan du læse mere om:
Ansøgning til Naturvejlederuddannelsen
Ansøgningsfrist for hold 39 med start i februar 2026 er den 10. oktober 2025.
Ansøgningerne i både kvote 1 og kvote 2 behandles samlet, så du har svar inden den 1. november.
Vi glæder os til at høre fra jer!
Hvem kan søge?
Der kan søges om optagelse for personer, som:
Hvis du ikke allerede er i en stilling med naturvejledning, har vi åbnet for, at du kan søge i kvote 2. De fleste pladser er reserveret kvote 1, men der er altså en mulighed også for dig, der ønsker et sporskifte i dit arbejdsliv.
Her er eksempler på ansættelsessteder:
Du skal gennem din deltagelse i uddannelsen have lyst til at arbejde bredt med naturvejledning både omkring målgrupper og indhold.
Det er også en fordel, hvis uddannelsen af en naturvejleder har en igangsættende effekt for naturformidlingen på arbejdsstedet, og at der er indtænkt udviklingsperspektiver for naturformidlingen på arbejdsstedet.
Det er et krav, at ansøgningen om optagelse på naturvejledervejlederuddannelsen vedlægges en motiveret ansøgning, hvor du fortæller om dine muligheder og fremtidige planer – uanset om du søger i kvote 1 eller kvote 2.
Optagelseskrav og proces
Optagelse på naturvejlederuddannelsens moduler sker på grundlag af en samlet vurdering af de indkomne ansøgere. Der vil være flest pladser til Kvote 1 ansøgere, og hold 39 sættes som samlet hold med en blanding af kvote 1 og kvote 2.
Om uddannelsen
Naturvejledning Danmarks Naturvejlederuddannelse bygger på næsten 40 års erfaring med at uddanne naturvejledere fra hele landet. Der er garanti for et højt fagligt niveau og et dynamisk samspil mellem teori og praksis. Samtidig bliver du en del af et stærkt fagligt fællesskab, som varer ved lang tid efter uddannelsen er fuldendt.
Indhold i uddannelsen
Naturvejlederuddannelsen består af:
Deltagelse i basismodulet og gennemførsel af tilhørende studieopgave danner forudsætning for deltagelse i de efterfølgende obligatoriske moduler. De fem moduler afholdes som internatkurser forskellige steder i landet.
Uddannelsesforløbet kan gennemføres indenfor 2-4 år.
Modulerne foregår forskellige steder rundt om i landet, hvilket giver mulighed for at arbejde med flere forskellige typer natur og landskaber i uddannelsen.
Naturvejledning Danmark er ansvarlig for uddannelsen og indgår i et tæt samarbejde med lokale naturvejledere.
For hold 39 med start i 2026 er følgende datoer og lokationer:
Modul 1: 19.-27. marts 2026 (Sjælland)
Modul 2: maj/juni (Jylland) og sep/okt (Sjælland) (specifikke datoer følger august 2025)
Modul 3: 26.-30. oktober 2026 (Raadvad, Sjælland)
Modul 4: Maj 2027
Modul 5: 22.-26. november 2027 (Trente Mølle, Fyn)
Uddannelsens struktur:
Uddannelsens formål
Formålet med uddannelsen er at kvalificere dig som naturvejleder, så du bliver klædt på til at formidle naturen, tilrettelægge gode, inspirerende og lærende forløb og arrangementer og bringe dine kompetencer i spil i forskellige sammenhænge.
Gennem naturvejlederuddannelsen udvikler du dine kompetencer til fagligt og pædagogisk at kunne udvikle, begrunde, planlægge, gennemføre og evaluere naturvejledning.
Du vil blandt andet lære:
Du kan læse mere om uddannelsens formål og opbygning i studieordningen (der kommer ny studieordning i august 2025)
Du kan også læse mere om kurserne og de studieopgaver, du skal løse undervejs.
Deltagerbetaling
Inkluderet i din investering er:
For 2026 er din investering for uddannelsen:
Uddannelsens pris er inkl. alle omkostninger, herunder også kost og logi på internatkurser.
Hvert modul betales for sig og skal være betalt senest 30 dage inden modulets start.
Det er muligt at betale hele det samlede forløb ved påbegyndelse af uddannelsen, så du får en rabat svarende til en prisreduktion på ca. 5 % i forhold til, hvis de enkelte moduler betales hver for sig gennem hele forløbet. Priserne indeksreguleres hvert år.
I 2026 er prisen for den samlede uddannelse 84.360 kr inkl. moms (67.488 kr. ex. moms).
Moduler og opgaver
Læs mere om indholdet i kurser og opgaver i Naturvejlederuddannelsen:
Basismodul: Naturvejledning, metoder og aktiviteter
Formålet med dette modul er at give dig kompetencer, der gør dig i stand til:
Uddannelsen lægger vægt på at skabe en fælles professionel ’formidlingsplatform’, hvorfra du kan videreudvikle din egen naturvejlederpraksis.
Emnerne præsenteres ved hjælp af forskellige formidlingsmetoder og vekselvirkning mellem praktisk naturvejledning og teoretiske begreber.
Under hele modulet arbejdes med forskellige øvelser i effektiv kommunikation, samt med at give og modtage konstruktiv feedback.
På modulet møder du flere aktive naturvejledere, du får undervisning af en ekstern underviser i kommunikation og du får særlig undervisning i historiefortælling i og med naturen.
Modulet afsluttes med en studieopgave, der indeholder en formidling til en selvvalgt målgruppe, hvor din studiegruppe deltager og efterfølgende giver dig feedback.
Modul 2: Naturkendskab
Formålet med dette modul er at give dig kompetencer, der gør dig i stand til at formidle sammenhænge i naturen, så du med større viden og indsigt kan formidle den natur, dine aktiviteter foregår i.
Modulet er under udvikling frem til august 2025.
Modul 3: Formidlingsplanlægning og uderumsledelse
Formålet med dette modul er at give dig kompetencer, der gør dig i stand til at:
Du vil blandt andet lære om udeundervisning og uderumsledelse, natur- og udepædagogik samt uformelle læringsrum, generel formidlingsplanlægning og gennemførelse af konkrete formidlingsarrangementer for børn (0-18 år), anvendelse og forståelse af metoder inden for formidlingsteknik ved aktivitetsbaseret formidling, metodik til opstilling af opgaver og opgaveløsningsmetoder samt forståelse af dagtilbud og folkeskolens rammevilkår.
Modulet afsluttes med en studieopgave
Modul 4: Oplevelsesudvikling
Formålet med dette modul er at give dig kompetencer, der gør dig i stand til:
Du vil blandt andet lære om innovative processer i oplevelsesdesign, naturvejlederen som projektmager og -leder, udvikling af projekter, der knytter sig til samfundsudfordringer og tværfagligt samarbejde i lokalområdet, analyse og vurdering af forskellige formidlingsforløb og oplevelsesprodukter, rettet bl.a. mod oplevelsesmarkedet samt forståelse for og anvendelse af forskellige begreber, der knytter sig til oplevelsesøkonomi.
Modulet afsluttes med en opgave, der retter sig mod udvikling af din praksis. Du fremlægger din opgave for din studiegruppe og en gruppe af aktive naturvejledere i din region.
Modul 5: Naturvejledning, samskabelse og partnerskaber
Formålet med dette modul er at give dig kompetencer, der gør dig i stand til at:
Du vil blandt andet lære om naturvejleder som facilitator og konsulent, samarbejde med og ledelse af frivillige, samskabelse og partnerskaber, naturvejlederens rolle i forhold til at facilitere borgernes forståelse, ejerskab og indflydelse på samfundets forvaltning af natur, miljø og kulturmiljø, samt metoder til involvering af borgere, etablering og facilitering af (frivillige) netværksgrupper og faciliteringsredskaber til at fremme involvering og ideudvikling.
Studieopgaver
Studieopgaverne bygger videre på de temaer, som Naturvejlederuddannelsens moduler tager fat på.
På hvert modul etableres studiegrupper, der primært består af kursister fra samme landsdel. Studiegruppen består af max. 5 studerende.
Hvorfor Naturvejlederuddannelsen?
Naturvejlederuddannelsen hos Naturvejledning Danmark giver dig masser af stærke kompetencer, som du kan bruge i din hverdag, og et stærkt netværk, som du kan trække på.
Her er 5 gode grunde til at blive uddannet naturvejleder.
Du får et stærkt netværk
Naturvejledning Danmark er en forening med et stærkt fagligt fællesskab omkring naturformidling. Vi har over 400 engagerede medlemmer, som hele tiden udvikler og deler erfaringer. Og vi bliver hele tiden flere!
Det er en uddannelse som tager afsæt i praksis
Det er en fleksibel uddannelse
Vi møder dig, hvor du er som naturvejleder og menneske
Vi har en dynamisk læringskultur med høj faglighed
Ofte stillede spørgsmål
Her kan du finde svar på de mest almindeligt stillede spørgsmål om naturvejlederuddannelsen. Klik på spørgsmålet for at se svaret.
Finder du ikke svar på dit spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.