1. oktober, 2015

“Den spiselige natur” – NATURvejleder 2015 – nr. 3

Flere og flere danskere søger ud i naturen for at finde ingredienser til hjemmelavet marmelade, pesto, saft, snaps, m.m. Den danske natur byder nemlig på et væld af spiselige bær, frugter, svampe og urter, og der er rigtig mange steder, man kan hente råvarerne, f.eks. skov, strand eller fra byens grønne områder. Går man blot 250 år tilbage i Danmarkshistorien, var der god tradition for at bruge den spiselige natur omkring os. Desværre er der sidenhen sket en distancering mellem mennesker og natur. Heldigvis har opblomstringen af det ny nordiske køkken, hvor mange af ingredienserne hentes i naturen, spillet en vigtig rolle for, at vi nu igen er blevet optaget af den spiselige natur. Dette blad er tiltænkt som inspiration til de læsere der gerne vil i gang med den spiselige natur.

Download og læs bladet her.

 • Redaktionens leder
  Tema-redaktør Sabine Jensen introducerer temaet ”den spiselige natur”
 • Foreningens leder
  Hvem pusler i kulissen…? v/ foreningens formand Peter Laurents.
 • Historisk mad fra naturen
  Rejs tilbage i tiden med René Hankelbjerg og læs om, hvad grauballemandens maveindhold fortæller om oldtidsbøndernes spisevaner.
 • Havens spiselige ukrudt
  Anemette Olesen har ladet sin haven gro vildt, læs artiklen og få tips til spændende retter med naturens vilde urter.
 • Vild mad i madkundskab
  Nogle gange skal man vove pelsen, skriver Lone Anna Appelquist Carlson, der som formand for Foreningen Madkunskab har arbejdet med, at inddrage naturen i sin undervisning.
 • Danmarks vilde lægeplanter
  Birgit Kristiansen beskriver hvorfor de gamle kloge koner nogle gange havde ret omkring deres brug af lægeplanter.
 • Det maritime spisekammer
  De fleste børnefamilier henter middagsfisken hos købmanden, men Thomas J. J. Johansen kommer med gode råd og lækre opskrifter for de der selv vil ud og fange ingredienserne.
 • Mad på bål – hvorfor nu det?
  Kom ned i tempo når du laver bålmad, sådan lyder det fra Tomas B. Kolind Vilstrup, som også skriver om grej, brænde, stege metoder og bålkogebøger.
 • Jagten på vild mad
  Franz Holmberg kommer med bud på hvordan du nemt bringer jagten og vildt ind i din formidling.
 • Fremtidens vilde mad
  Spring med Marie Damsbo-Svendsen ud i fremtiden og læs om fødeknaphed, super Foods, proteinrige insekter og bliv inspireret af opskriften på larvesuppe.
 • Naturvejledernes bedste snapseopskrifter
  Kom i gang med kryddersnap – her er naturvejledernes 6 bedste opskrifter.
 • Smag på Aarhus / Tre vilde menuer
  Ursula Meander Bjerggaard, der er en del af Projektet Smag på Aarhus, kommer her med 3 fine opskrifter: Den Nemme, Den Gode og Den Eksklusive.

Flere nyheder

Her kan du læse flere af foreningens nyheder, artikler og tidligere foreningsblad, NATURvejleder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vil du ikke gå glip af nyheder om formidlingen af natur i Danmark, tilbud om formidlingskurser eller nyt fra foreningen, så tilmeld dig nyhedsbrevet herunder.

 

Vi glæder os til at fortælle dig mere!

Scroll to Top